Ścieki domowe najczęściej trafiają wprost do systemu kanalizacji, a w przypadku mieszkańców domów często też do szamb. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku lokali gastronomicznych czy producentów żywności. W takich miejscach niejednokrotnie wytwarzane ścieki zanieczyszczone być mogą rozmaitymi tłuszczami, których zgodnie z przepisami, które obowiązują nie można bezpośrednio wylewać. Zawarte w takich ściekach tłuszcze w niższej temperaturze tężeją i mogą się przyklejać do ścianek rur.
To z kolei zmniejsza przepływ, a w skrajnym przypadku może wręcz spowodować zatkanie wszystkiego i potrzebę kosztowego przetykania. Dlatego też każda taka firma ma obowiązek takie ścieki oczyścić, bo w innym wypadku narazi się na kary. W przypadku tłuszczy do takiego czyszczenia stosuje się przeważnie rozmaite separatory. Te urządzenia mają nieskomplikowaną budowę, ale dzięki wykorzystaniu podstawowych fizycznych praw mają dużą skuteczność.
Sporym zainteresowaniem cieszą się separatory jednokomorowe, które w sobie łączą funkcję separatora i osadnika. Ich montaż jest stosunkowo prosty i szybki, potrzebują także dużo mniej powierzchni, niż pozostałe rozwiązania. Zbiorniki w dolnej części mają zamontowaną specjalną przegrodę, która służy do zatrzymania ciężkich zanieczyszczeń. Za to tłuszcz, z uwagi na to że ma mniejszą gęstość niż woda, pływa na powierzchni ścieków znajdujących się w zbiorniku.
Odpływ powinien się znajdować na pewnej głębokości, przez co nic niepożądanego nie trafia do niego. Lecz z uwagi na to, że zbierana warstwa tłuszczu bez przerwy się będzie zwiększać, to co kilka tygodni będzie potrzebny serwis separatorów. W czasie takiego czyszczenia zostanie oceniony techniczny stan całego urządzenia, a także usunięty tłuszcz i osady przy pomocy specjalnych urządzeń. Takie czyszczenie separatorów zaleca się przeprowadzać co najmniej raz w miesiącu, to zależne będzie od charakteru i ilości ścieków. Można na stałe podpisać umowę z jakąś firmą, wtedy nie będzie problemu na przykład z terminami.
+Tekst Sponsorowany+