{W czasie wytwarzania jedzenia konieczne jest zapewnienie odpowiednich standardów związanych z bezpieczeństwem. Bardzo ważne przede wszystkim jest to, żeby nic niechcianego nie znalazło się we wnętrzu opakowania. I nie chodzi tu tylko o zanieczyszczenie chemiczne czy biologiczne, ale o metalowe elementy, które także mogą się w żywności znaleźć. Oczywiście nikt celowo nie będzie ich tam umieszczał, ale starczy że odłamie się jakiś kawałek nakrętki czy śruby, aby pojawiły się problemy.
Z tego też powodu podczas wytwarzaniu żywności] detekcja metali ma ogromne znaczenie, i stosowana być powinna jak tylko będzie to wymagane. separacja metali realizowana jest przeważnie za pomocą specjalnych urządzeń z magnesami. Zależnie od charakteru sprawdzanego materiału magnesy te mogą posiadać zróżnicowaną formę.
Tego typu urządzenia bardzo dobrze się sprawdzają w przypadku materiałów sypkich, pod wpływem silnego pola magnetycznego wszystkie metalowe elementy są przyciągane do magnesu. Niestety separacja metalu przy pomocy neodymowych magnesów będzie skuteczna tylko dla metali wykazujących magnetyczne właściwości. W przypadku miedzi, mosiądzu czy stopów aluminium urządzenia magnetyczne nie sprawdzą się, z tego też powodu należy szukać jakiś innych metod. W ostatnim czasie rosnącą popularność zaczynają zyskiwać urządzenia wykorzystujące promieniowanie rentgenowskie. Umożliwiają one detekcję także metali nieżelaznych, a poza tym są w stanie wykryć każde najdrobniejsze zanieczyszczenie, bez zakłóceń pochodzących od metalowych podzespołów.
Urządzenia do detekcji posiadają różną czułość, zależnie od tego, gdzie mają być używane. W spożywczej branży wymaga się, żeby czułość była możliwie duża, ponieważ nawet najmniejsze metalowe elementy stanowią duże zagrożenie. Standardem w przypadku urządzeń z magnesami neodymowymi jest wyłapywanie elementów mających wymiar trzydziestu µm, co gwarantuje rzeczywiście wysoki poziom bezpieczeństwa. Z magnetycznych separatorów chętnie korzystają zarówno największe koncerny produkujące żywność, jak też mali, lokalni producenci.